duminică, 3 iunie 2012

Recenzie "Breathe" de Abbi Glines

Sadie White's summer job isn't going to be on the beach life-guarding or working at rental booths like most kids her age. With her single mother's increasing pregnancy and refusal to work, Sadie has to take over her mother's job as a domestic servant for one of the wealthy summer families on a nearby island.

When the family arrives at their summer getaway, Sadie is surprised to learn that the owner of the house is Jax Stone, one of the hottest teen rockers in the world. If Sadie hadn't spent her life raising her mother and taking care of the house she might have been normal enough to be excited about working for a rock star.

Even though Sadie isn't impressed by Jax's fame, he is drawn to her. Everything about Sadie fascinates Jax but he fights his attraction. Relationship's never work in his world and as badly as he wants Sadie, he believes she deserves more. By the end of the summer, Jax discovers he can't breathe without Sadie.


_____________________________________________ 


    Ei bine, lume, sper ca macar unei persoane i-a fost dor de mine si de recenziile mele, fiindca mie una cu siguranta mi-a fost dor de blog, asa micut cum este el. Coincidenta sau nu, prima carte din iunie este cu siguranta una pe care o pot numi cu usurinta de vara. "Breathe" nu ridica probleme existentiale. Nu aduce in atentie un subiect controversat, nici macar unul unic. Nu este o lectura complicata, care necisita atentie sporita si pauze mari in care sa cugeti la adevaratul sens al acelor propozitii. Nu. "Breathe" este cu siguranta o carte "de vara". Usoara, dulceaga, sinuoasa, as spune.
    Sa fiu sincera, am ales-o intamplator. Citisem deja "Existence" si am vrut sa continui cu ceva de Abbi Glines. Si cum nu mai voiam paranormal, fiindca "Obsidian" pare sa imi rada in fata de fiecare data cand citesc ceva din acel gen, ( si se tine si de mana cu fantoma lui "Onyx", daca vreti sa stiti ) am lasat "Predestined" pe alta data si am inceput seria "Sea Breeze". Am fost incantata sa regasesc acelasi stil cursiv si fluent care mi-a placut atat de mult in "Existence". Serios, sunt convinsa ca daca femeia aceasta ar gasi o idee cu adevarat unica si geniala si ar combina-o cu felul acela in care scrie, ar da lovitura. Nu stiu daca e valabil decat pentru mine sau daca vreunul dintre voi care a citit vreo carte de a ei are aceeasi parere, dar pe mine una ma vrajeste felul in care actiunea nu devine niciodata monotona, chiar si in momentele in care nu exista nici o actiune. Nu stiu daca ma fac inteleasa. Pur si simplu, imi place stilul, dincolo de poveste.
      Acum, cred ca "Breathe" este una dintre cartile acelea pe care le iubesti sau le urasti. Radical. Fiindca depinde foarte mult de ceea ce iti place sa citesti si, intr-un fel, de genul de persoana care esti. Nu stiu daca am mai mentionat, desi inclin sa cred ca da, dar mor dupa finalurile fericite. Nu e slabiciune, doar ca... mi se pare ca in viata se poate termina de atat de multe ori prost, incat e pacat ca macar intr-o carte lucrurile sa nu se sfarseasca macar 50% pozitiv ( gen "La rascruce de vanturi", ca sa ma fac inteleasa clar ). Si, desi am spus ca este o poveste dulceaga, cred ca e mai bine sa spun chiar dulce. Va dati si singuri seama din descriere ca nu e mare lucru original aici. De fapt, da cu usurinta spre cliseu. Inainte sa apasati "x"-ul rosu din colt, acum ca ati citit asta, vreau sa va ganditi: "Chimie perfecta" nu se poate incadra cu usurinta in categoria asta? Fata cuminte si baiatul rau? Sau, stiu si eu, "Amurg"? Fata stearsa si comuna care deodata face un vampir care a vazut fete mai frumoase si mai capabile timp de un secol sa se indragosteasca de ea? Ce vreau sa spun e ca fiecaruia dintre noi cred ca ii place cate un cliseu. Avem pur si simplu nevoie de ele. Sunt lecturile acelea din tren sau de seara inainte de culcare, lucrurile dulci si simple care ne mai iau gandul de la probleme si de la suparari. Ma indoiesc ca exista cineva care sa poata sustine cu sinceritate ca a citit doar carti esentiale. Cel putin, eu una nu cred in asa ceva, ca sa spun adevarul. Pentru fiecare e esential ceea ce ii face placere. Eu stiu clar ca ma face fericita sa citesc, de aceea continui. Asa ca, daca o sa citit "Breathe", nu o incepeti cu pareri preconcepute. Dati-i o sansa. E la fel de posibil sa va placa cum e sa o detestati cu tot sufletul vostru.
     Cand Sadie White se muta din Tenesse in Sea Breeze, Alabama, nu se asteapta ca viata sa i se schimbe. La urma urmei, aceasta nu a fost niciodata normala, nu-i asa? Mama ei, Jessica, o regina a frumusetii in locul ei natal, pleaca de acolo cu visul de a reusi in viata. Nu se astepta insa ca lucrurile sa fie cu totul date peste cap de nasterea neasteptata a lui Sadie. Numai ca se intampla, iar ea devine o mama singura, niciodata suficient de matura pentru a intelege cu adevarat ca e responsabila pentru viata fiicei ei. In consecinta, Sadie si-a petrecut ultimii ani lucrand dupa scoala si crescandu-si practic mama mai mult decat lasandu-se crescuta. Acum, o iau de la capat, numai ca in curand vor fi trei. Jessica pur si simplu nu invata din greseli, iar ultima ei aventura a dus la o noua sarcina. Si, desi acum inca nu pare real, Sadie stie ca inca o persoana va necesita grija, hrana si afectiune.Doar ca  nu e pregatita sa fie mama surogat. De data aceasta, are nevoie disperata ca Jessica sa se descurce.
     Momentan, insa, e vara, iar ea incearca sa preia slujba Jessicai la una dintre casele de vacanta de pe insula legata de orasel, locul in care numai cei extraordinar de bogati isi permit o locuinta. Si, desi in mod normal Ms Mary nu angajeaza pentru patronul ei persoane atat de tinere, Sadie lucreaza bine si nu se lasa distrasa. Mai mult, pare sa nu ii pese ca e angajata in casa lui Jax Stone, cantaretul senzatie al momentului. 
    Nu intalnesti in fiecare zi un copil de zece ani care la o jumatate de zi dupa ce primeste o chitara sa poata canta dupa ureche un cantec al lui Bon Jovi. Asa ca toti au stiut ca Jax Stone o sa devina celebru. Numai ca faima inseamna lipsa de intimitate, nici un prieten si aparente idile cu diferite celebritati pentru a mentine interesul fanilor in jurul unuia sau al altuia. Asa ca Jax are nevoie disperata de vacantele petrecute la casa lui din Sea Breeze. Cele trei luni de vara, in care nu este inconjurat de fotografi si de fani disperati devin insa dintr-o data chiar mai bune. Fiindca in ziua in care ajunge in Sea Breeze, chiar acolo, pe coridorul pe care se afla camera lui, este cea mai frumoasa fata pe care a vazut-o vreodata.
     Sadie nu se numara printre fetele ale caror pereti sunt impanziti de posterele lui Jax Stone. Mai mult, nu se poate gandi la el ca la superstarul care a furat inima tuturor celor din America. Pentru ea, Jax este baietelul din pozele care impanzesc peretii casei. Este adolescentul cu o colectie uriasa de chitari, care insa pastreaza primul lui instrument cu sfintenie. Poate ca este un superstar, dar are o sensibilitate aparte pe care lumea nu pare sa o vada.
      La inceput, Jax o considera inca o fana disperata, dar greseala lui devine evidenta inca de la prima lor conversatie. Ea este singura fata pe care a cunoscut-o vreodata ce e impresionata de dragostea lui pentru copii. Care recunoaste ca nu ii cunoaste melodiile. Si care, dintre toate cantecele de dragoste pe care i le-ar putea dedica, prefera sa ii fie cantat "Wanted Dead or Alive". Primul cantec, interpretat la prima lui chitara.
      O relatie intre ei ar putea fi imposibila. El nu poate fi Jax Stone ramanand in Sea Breeze, Alabama. Iar viata ei e si asa destul de complicata. Dar amandoi isi doresc asta si amandoi stiu ca nu poate fi decat o idila de o vara. In septembrie, el o sa plece. La finalul lui august, ea va ramane. Si, dupa cum merg lucrurile, desi va fi just his summer girl, pentru ea, Jax Stone va insemna cu mult mai mult.
      Asa ca Sadie il va refuza pe Marcus, student la un colegiu in Tuscaloosa si va risca totul. Numai ca s-ar putea termina mai repede decat a crezut. Iar durerea ar putea depasi orice limite.

            Citate: 

 “You applied for this job not knowing I lived here?”[...]
 "My being here has nothing to do with you, sir, but has everything to do with the fact I want to eat and pay the rent.”

 “Don’t frown, beautiful. You fascinate me.”

“Wow, you’re incredible.”
  I smiled and blushed. “Thank you,” I replied.
 He frowned. “Now, could you go back inside and make yourself less sexy?”


  Cum spuneam. Poate sa iti placa sau poate sa nu iti placa. Banuiesc ca depinde foarte mult de gusturi. Dar mie una mi-a placut si sunt foarte sincera cu asta. A fost calda si dulce. Exact ce aveam nevoie. Sadie a reusit sa imi ajunga la suflet si sincer au fost cateva momente, ca acela cu Jax si cu fetita care isi pierduse tatal in Iraq pe care nu cred ca am sa le uit curand.

Nota:4/5

  P.S. Si acum, fara nici o legatura cu recenzia. Daca stiti cumva cum se poate rezolva aceea mica problema cu GFC, puteti sa imi dati un mail si sa imi explicati si mie, va rog?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu